Zelfmeesterschap: Een bevrijdend pad naar de meest authentieke versie van jezelf

by Lars

Inhoudsopgave

Heb jij het gevoel dat jij regie hebt over jouw eigen levensuitkomsten? En heb jij het gevoel dat je écht leeft? Hoe vaak doe jij iets omdat je denkt dat andere dat van je verwachten? En hoevaak zeg jij iets waar je eigenlijk niet 100% achter staat? Je wilt je graag vrij en authentiek voelen.. maar hoe? Je bent niet de enige die hiermee worstelt.

Veel mensen ervaren gevoelens van een verloren verbinding met zichzelf, doordat we ver verwijderd zijn van onze kern. We hechten veel waarde aan externe validatie, hebben moeite met het stellen van grenzen, leven reactief en reageren op van alles wat er gebeurt. Wellicht dat jij je ook weleens hebt af gevraagd: is dit het leven? Het voelt niet écht van jou; je mist de authentieke jij. Die je graag meer zou willen uiten. In gezelschappen, op het werk, en/of andere situaties. Je zegt wat men wilt horen, maar niet wat jij wilt delen en voelt je daarmee kleiner worden. Gevangen in een web waar je maar niet uit lijkt te komen. De echte jij wil je graag meer naar buiten brengen en laten zien. Maar hoe? De verloren verbinding met onszelf zorgt voor ongelukkige en stressvolle gevoelens. Maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn! Zelfmeesterschap draait om het vinden van het contact en de kracht binnen jezelf. Weten wie jij écht bent en wat je kunt bieden als mens in het leven is essentieel, en kan je helpen om de meest authentieke versie van jezelf te leven. 

Waarom is zelfmeesterschap zo belangrijk?

Zelfmeesterschap staat voor het leren ontdekken wie jij daadwerkelijk bent, en waar jij voor staat. Door jezelf te onderzoeken kan je met de opgedane kennis stappen zetten om meer te leven richting de authentieke jij. Door je eigen beweegredenen en kernwaarden als mens te onderzoeken creëer je een volgbaar pad voor jezelf. Hoe meer je in lijn gaat leven met keuzes die bij jou passen, hoe minder jij bezig bent met wat andere mensen daarvan denken. Je weet tenslotte dat dit jouw waarheid is: je eigen normen, waardes en/of meningen zijn. Daar naar durven handelen voelt enorm bevrijdend. 

Wanneer je niet of minder leeft volgens je eigen principes dan voel je stress, leegte en een gebrek aan richting. Ook als je nu nog niet kunt aangeven welke normen en waarden jij eigenlijk belangrijk vindt in het leven. Iedereen beschikt over een eigen ‘moreel kompas’. Misschien weet je dat nog niet, maar voel je dit wel. Denk maar eens na hoevaak jij intuïtief aanvoelt of iets voor jou goed of niet voelt. 

Hoe meer afwijkende keuzes je maakt, en reacties geeft (door andere te pleasen, woorden te gebruiken die niet van jou zijn, indruk maken, etc.) hoe meer die intern gaat worstelen. 

Door als mens de waarheid te leren uiten en omarmen werk je aan de meeste pure en authentieke versie van jezelf. Dat geeft kracht, kan je bevrijden uit de dagelijkse leugens die je (wellicht) vertelt, en vergroot zelfrespect. Het leren leven vanuit ware authenticiteit zal je bevrijden van deze gevoelens. Daarmee kan je ook een mooi voorbeeld zijn voor de omgeving om je heen! Fantaseer even met mij mee. 

Hoe zou het leven zijn als jij….

  • De waarheid durft uit te dragen: en jezelf volledig ter expressie brengt. Richting je geliefde, op het werk, je vriendschappen. Je spreekt over je ware hobby’s en passies, je deelt je eerlijke mening (op respectvolle manier); maar deelt ook (eerlijk) over dagelijkse worstelingen en andere zaken in het leven. Men weet inmiddels dat ze bij jou geen masker hoeven te dragen. Want jij bent écht
  • Jij geen leugens meer hoeft te vertellen, of je anders voor hoeft te doen om je ‘geaccepteerd’ te voelen. 
  • Jij loslaat wat andere van je vinden en kiest om te werken aan wat je van jezelf vindt. 
  • Jij je talenten en interesses niet meer hoeft te verbergen maar durft te uiten.
  • Jij je focus leert verschuiven van innerlijke criticus naar liefdevolle zelfzorg vanuit een plaats van zelfacceptatie.

Drie sleutels tot zelfmeesterschap

De moed vinden om te leven vanuit de ware authentieke jij is een mooie stap richting een bevrijdend gevoel. Daarvoor zijn 3 sleutels die je kunnen helpen:

Sleutel 1: Jezelf leren onderzoeken.

Jezelf leren kennen is een continu proces dat leidt tot zelfmeesterschap, persoonlijke groei en een diepere connectie met anderen en de wereld om je heen. En dan bedoel ik niet jezelf leren kennen op oppervlakkig niveau, maar echt de diepte in gaan. Wat zijn nu jouw drijfveren als mens? Wat geeft jou écht het gevoel dat je leeft? Wat bezorgt jouw stress? Waar liggen jouw uitdagingen als mens? Wat voor cijfer geef jij je leven op dit moment? En waarom? Waar liggen volgens jou de verbeteringen? (Vaak op de plaats waar je het minst naar wilt kijken).

Opdracht: Pak pen & papier en schrijf!

Jezelf onderzoeken kan echt ongelofelijk leuk en leerzaam zijn om te doen. Vooral als je dit doet vanuit een open, nieuwsgierige niet oordelende houding. Gewoon zoals het is: een waarin je de waarheid niet vermijdt, ook al is die op dat moment even minder leuk. Door dit te doen zonder oordeel, zul je merken dat het echt heel fijn is om de dingen op te schrijven zoals ze zijn: de ware jij! 

Dus: Neem komende periode eens de tijd om bewust te worden van je eigen gedrag, gedachten, en overtuigingen. Observeer deze zonder oordeel: vanuit een liefdevolle intentie. Maar spreek het volgende af: elke vraag beantwoord ik met dé waarheid (ook al is die niet leuk).

Enkele vragen die je voor jezelf kunt uitschrijven:

  • Waarom ervaar ik moeite met het uiten van de ware ik? Wat houdt mij nu daadwerkelijk tegen? En waarom?
  • Doe ik mij regelmatig anders voor dan ik ben? Wat maakt dat ik het nodig vind om dit te doen? En bij wie, of welke personen doe ik dit?
  • Wat maakt dat ik gevoelig ben voor people pleasing/ het zoeken naar externe validatie? Welke behoefte (of angst) zit daarachter? 
  • Welke dingen doe ik puur voor de goedkeuring van een ander? En waarom?
  • Welke overheersende gedachtes heb ik? En wat wil ik daar nu eigenlijk mee? (Gedachtes komen en gaan, maar jij kunt wel actief kiezen welke gedachtes je wilt geloven over jezelf en verder aandacht geeft!)
  • Welke overtuigingen heb ik over mijzelf? En waarom?
  • Welk gedrag en/of gewoontes zou ik graag anders willen zien? En waarom? 
  • Als ik komende 3 jaar op deze manier verder zou leven: welke gedragingen storen mij dan het meest? En op welke manier zou ik hier graag verandering in willen zien (waar wil je naartoe)?
  • Welke waarde vind ik belangrijk in het leven? (Gezondheid, familie …) en hoe komt dit op dit moment tot uiting in mijn leven?
  • Welke activiteiten geven mij nu écht energie, en het idee dat ik leef?
  • Als ik 3 waarden mocht kiezen als mens: welke zouden dan het beste passen bij de persoon die ik op dit moment ben?

‘’Stop met het zeggen van de dingen die je zwak en beschaamd maken. Zeg alleen de dingen die je sterk maken. Doe alleen de dingen waar je met eer over kunt spreken, en luister naar jezelf en diegene met wie je spreekt’’ – Jordan Peterson.

Sleutel 2: Grenzen stellen en kernwaarden definiëren.

Vanuit het zelfonderzoek kunnen we leren om grenzen te stellen en onze kernwaarden te definiëren. Kernwaarden zijn als een innerlijk kompas: ze helpen je keuzes maken die in lijn zijn met de dingen die écht bij jou passen. Zonder dit ‘kompas’ kan je makkelijker meegesleurd worden in de verwachtingen die andere van jou hebben, of de druk van je omgeving. 

Wanneer je leeft volgens je zelfgekozen waarden, voel jij je krachtiger en gelukkiger. Je weet immers waar je voor staat, waar je waarde aan hecht in het leven, en hoeft op die manier minder te twijfelen over bepaalde levenskeuzes.” 

Het helder hebben van je persoonlijke kernwaarden maakt het tevens makkelijker om nee te zeggen tegen dingen die daar niet mee in lijn zijn. Door vervolgens trouw te zijn aan je waarden trek je mensen aan die resoneren met de authentieke jij. Het gevolg? Diepere, oprechtere persoonlijke relaties.

Hoe kan ik mijn kernwaarden ontdekken?

Het ontdekken van je kernwaarden kan op enkele manieren:

Reflectie-opdrachten:

  • Maak een lijst van situaties in je leven waarin jij je heel vervuld voelde. Wat maakte die momenten zo speciaal?
  • Vraag jezelf af: “Wat kan ik echt niet verdragen? Welke situaties maken mij kwaad of verdrietig?” Vaak wijzen dit soort emoties op een waarde die is geschonden.
  • Stel jezelf de vraag: “Als ik een levensmotto had, wat zou dat zijn?”

Waardenlijst als hulpmiddel

Op het internet zijn tegenwoordig veel lijsten te vinden met persoonlijke waarden. Zoek en gebruik een lijst met waarden (zoals gezondheid, creativiteit, vrijheid, betrouwbaar, liefde) en kies er vijf uit die jij het beste bij jou vindt passen. Werk deze zo uitgebreid mogelijk uit. Hoe scherper jij voor jezelf hebt uitstaan waarom een kernwaarde bij jou past, hoe beter je deze kunt integreren in je dagelijkse leven.

  • Waarom kies ik deze kernwaarde (vrijheid, gezondheid… een andere)?
  • Wat maakt dat ik hier zoveel waarde aan hecht? 
  • In welke dagelijkse acties, gedachtes en/of handelingen komt dit naar boven?

Visualisatie: De 80e verjaardag oefening

Deze vind ik persoonlijk erg mooi. Stel je voor: je bent 80 jaar, en je beste vriend houdt een speech over jouw leven:

  • Welke eigenschappen hoop je dat ze noemen?
  • Wat wil je dat ze zeggen over hoe jij je leven hebt geleefd?

 ‘’Begin met het einde voor ogen. Om onszelf effectief te veranderen, moesten we eerst onze percepties veranderen. Probeer eerst te begrijpen, dan begrepen te worden. We zien de wereld niet zoals ze is, maar zoals we zijn, of zoals we geconditioneerd zijn om haar te zien.’’ – Stephen Covey.

Stephen Covey heeft hier een heel mooi boek overgeschreven, die ik zeker aanraad om te lezen. Verder heb ik in dit blog enkele principes van hem beschreven. Lees dit gerust!

Hoe leef je volgens je kernwaarden? 

Maak je waarden concreet.
Wanneer jij je persoonlijke waarde hebt gevonden, kan je er vervolgens ook concrete acties aan verbinden. Dat maakt dat je voor jezelf uiteindelijk een soort ‘roadmap’ uitstippeld, met gedragingen die jij belangrijk vindt. Kies een waarde en breek ze op in concrete acties. Het gaat om de kleine gewoontes die je kunt implementeren. Bijvoorbeeld:

  • Waarde: Gezondheid. Actie: 
    • Dagelijks 30 minuten bewegen.
    • 3-4 sportmomenten prioriteit geven in de agenda
    • 80% van de tijd gezonde voeding eten.
    • Op tijd naar bed voor voldoende nachtrust
  • Waarde: liefde’ Actie: 
    • Iedere week een kopje koffiedrinken bij ouders en bijkletsen met volle aandacht.
    • Tijd vrij maken voor vrienden om samen te eten en leuke dingen te beleven. Ik waardeer de tijd, en stel mij geïnteresseerd op.
    • 1x per week iemand berichten/bellen en vertellen wat diegene voor mij betekent.
    • Regelmatiger de dankbaarheid uitspreken voor je naasten in het bijzijn daarvan

Stel grenzen vanuit je waarden
Als je weet waar je voor staat, wordt het makkelijker om grenzen te communiceren. Bijvoorbeeld:

  • Waarde: Respect. Grens: “Ik voel me niet comfortabel met dit soort grappen.”
  • Waarde: Vrijheid. Grens: “Ik wil niet elke avond mijn agenda volplannen.”

Begin klein & maak het zichtbaar. 
Kies één waarde waar je de komende week op wilt focussen. Schrijf ’s ochtends op hoe je die waarde die dag kunt toepassen. Reflecteer aan het einde van de dag: hoe ging het? Kleine stappen maken richting je kernwaarden is iets om trots op te zijn. Beloon jezelf wanneer je een grens hebt gesteld of hebt geleefd naar je waarden.

Sleutel 3: Het schrijven van je eigen toekomstvisie

Het durven dromen en fantaseren over een toekomst zoals jij die graag voor je ziet is een fantastisch hulpmiddel om daar ook daadwerkelijk te komen. Interessant, niet? En simpel! Ik ben benieuwd: heb jij weleens voor jezelf de tijd genomen om jezelf eens goed af te vragen wat je nu eigenlijk uit het leven wilt halen? Zo niet, mooi. Want dan gaan we daar nu kennis mee maken. Jordan Peterson legt ook regelmatig het belang uit bij het stilstaan bij je eigen toekomstvisie. Zie hieronder een interessante clip!

Het durven dromen en fantaseren over een toekomst zoals jij die graag voor je ziet is een fantastisch hulpmiddel om daar ook daadwerkelijk te komen. Interessant, niet? En simpel! Ik ben benieuwd: heb jij weleens voor jezelf de tijd genomen om jezelf eens goed af te vragen wat je nu eigenlijk uit het leven wilt halen? Zo niet, mooi. Want dan gaan we daar nu kennis mee maken. 

“Je dromen zijn niet zomaar fantasieën; ze zijn een glimp van wat mogelijk is. Door bewust na te denken, obstakels aan te pakken en kleine stappen te zetten, creëer je een leven dat écht van jou is. De regie ligt in jouw handen. Begin vandaag met één kleine stap.”

De wondervraag

Je kunt hiervoor namelijk gebruik maken van de wondervraag. Dit zijn vragen die je laten nadenken buiten je eigen gestelde kaders. Het biedt ruimte voor creativiteit, en talrijke oplossingen. 

De wondervraag: “Stel je je ideale leven voor over 5 jaar: hoe ziet dat eruit? Wie ben je, wat doe je, en wat voel je?”

Actie: Durf dit voor jezelf te visualiseren! Schrijf dingen concreet voor jezelf op, het liefst met pen en papier. Zet bijvoorbeeld je favoriete muziek op. En begin met bovenstaande vraag. Uit die vraag kunnen andere vragen rollen, zoals:

  • Wat doe je als je wakker wordt? Hoe breng je je dag door?
  • Wat voor werk doe je? Wat geeft je voldoening?
  • Wie zijn de mensen om je heen? Hoe voel je je in hun gezelschap?”
  • Hoe ziet jouw ideale weekenddag eruit?
  • Wat voor broer/zoon/vriend wil jij graag zijn voor je naaste? En hoe ziet dat er concreet uit? 
  • Welke gedachtes en overtuigingen wil jij over jezelf geloven?
  • Welke gewoontes zou je graag willen hebben?
  • Op welke manier wil jij graag omgaan met stressvolle situaties in het leven?
  • Welke activiteiten geven mij veel levensenergie en écht het gevoel dat ik leef? 
  • Hoe deel jij je vrije tijd het liefst in? Welke activiteiten wil je graag meer zien terugkomen?

Al deze vragen beantwoord je vanuit de meest ideale toekomstversie. Dus: wat wil JIJ?

Hoe uitgebreider en concreter jij dit op papier zet, hoe duidelijk je een toekomst pad voor jezelf aan het beschrijven bent. Maak het vervolgens concreet. Het gaat niet om perfectie, maar om het creëren van bewustzijn van wat jou nu daadwerkelijk gelukkig maakt.Wat zijn de belangrijkste elementen in dit leven voor mij? Welke thema’s springen eruit?Schrijf op wat écht essentieel is voor jou. Is dat vrijheid, avontuur, sportiviteit, liefde, of iets anders? 

Breng obstakels in kaart

Denk vervolgens na over wat jou op dit moment nog tegenhoudt om jouw eigen toekomstvisie te bereiken.

  • Wat maakt dat je nu nog niet dit leven leidt?
  • Welke overtuigingen, gedachtes of gewoontes staan nog in de weg?

Actieplan

Zodra je dit voor jezelf onderzocht hebt kan je vervolgens met terugwerkende kracht in kleine stappen toewerken naar je eigen visie! Start klein, en bekijk welke gewoontes/handelingen je op korte termijn kunt integreren in jouw leven. Het toepassen hiervan geeft enorm veel zelfvertrouwen; je zult merken dat je meer regie hebt over je leven dan je denkt. 

  • Welke dagelijkse gewoontes zouden jo/uw toekomstvisie ondersteunen?
  • Wat kan jij binnen een maand doen om een stap te zetten richting jouw toekomstvisie?
  • Wat kan jij binnen een jaar doen?

Tot slot

In een wereld vol prikkels, verwachtingen en mogelijkheden is het makkelijk om je te verliezen in wat anderen van je willen. We bespraken drie sleutels van zelfmeesterschap die je kunnen helpen om een authentiek leven te bouwen. Sleutel 1 ging over zelfonderzoek: door jezelf te leren kennen, ontdek je wat je echt belangrijk vindt in het leven en waar je graag naartoe zou willen gaan. Het ontdekken van jouw persoonlijke kernwaarden in sleutel 2 geeft vervolgens richting en versterkt je authenticiteit. Ze weerspiegelen wie je werkelijk bent en waar je in gelooft. Door vanuit je waarden te leven blijf je trouw aan jezelf. In sleutel 3 gebruiken we de wondervraag om te ontdekken hoe jouw meest ideale toekomstversie eruitziet. Dit helpt je om richting te geven en na te denken over het leven dat jij wilt leiden, waardoor je bewuster en doelgerichter kunt handelen als mens zijnde.

Dit vind je misschien ook interessant.