De kracht van het nu: 5 inzichten uit Eckhart Tolle’s bestseller voor een bewust en gelukkig leven

by Lars

De kracht van nu van Eckhart Tolle is een spiritueel zelfhulpboek dat de nadruk legt op het belang van het leven in het huidige moment. Het is een gids voor persoonlijke transformatie die helpt om voorbij de beperkingen van onze eigen gedachte te gaan en een dieper gevoel van vrede en vervulling te vinden in het huidige moment. Tolle stelt dat mensen verslaafd zijn geworden aan het denken; en juist dat denken is hetgeen wat men zo ongelukkig maakt. Door ons te identificeren met wat het verstand ons verteld, raken we de connectie met onszelf verloren. Tolle geeft in zijn boek enkele inzichten om een bewuster en gelukkiger leven te leiden. Ik heb zijn boek met veel plezier gelezen en zou het zeker aanraden. Hieronder deel ik vijf inzichten van Eckhart Tolles bestseller. 

Inzicht 1: De kracht van het nu: ‘Zie het nu als enige vorm van werkelijkheid’

Tolle benadrukt dat het enige échte moment dat een mens kent het nu is. Het verleden en de toekomst zijn slechts mentale constructen en bestaan niet werkelijk. Het verleden is immers geweest, en de toekomst is onduidelijk. Wij denken te kunnen voorspellen wat er zal gebeuren, maar de werkelijkheid is dat wij hier geen controle over hebben. Het huidige moment volledig beleven, zonder afleiding door gedachten aan verleden of toekomst, brengt vrede en vervulling. Het zorgt voor een bewust en gelukkig leven. Maar hoe doe ik dat? En waar kan ik beginnen?

Volgens Tolle is het kunnen stoppen met overmatig denken een tool/skill die je kunt trainen. Ervaar je daar op dit moment moeite mee? Dan gebruikt het verstand jou. Herken jij dat? Dat jij je onbewust identificeert met wat het verstand jou verteld, zonder te weten dat jij daar slaaf aan bent geworden? Grote kans dat je wordt bezeten door wat je denkt: en dus zie jij je eigen gedachte als de entiteit die jou volledig in beslag heeft genomen. Het begin van vrijheid is het besef dat jij deze entiteit niet bent: de denker. Als je dat weet kun je de denker waarnemen. Volgens Tolle brengt alleen al het observeren van de denker, en het niet meer identificeren, voor innerlijke rust. 

Lees hier meer levenslessen van Eckhart Tolle over een leven in helder bewustzijn.

Inzicht 2: Bewust en gelukkig leven:  ‘Accepteer en aanvaard de realiteit zoals die nu in het heden is’.

Tolle benadrukt tevens het belang van acceptatie en aanvaarding van het huidige moment, ongeacht de omstandigheden. Dit staat niet gelijk aan passiviteit, maar juist het volledig accepteren van de realiteit zoals die is. Hoe zuur dat ook mag zijn. Deze overgave leidt tot een diepe innerlijke vrede, waardoor je geen of minder energie meer hoeft te stoppen in het bieden van weerstand aan dat wat is. Het huidige moment is immers alles wat je ooit zult hebben. Niet je gedachte aan het verleden, of je wensen in de toekomst. In Tolle’s woorden: Wat kan er zinlozer zijn dan je innerlijk verzetten tegen wat er al is? Tegen het leven zelf? Geef je over aan wat er is. Zeg ja tegen het leven, en let er dan eens op hoe het leven plotseling voor je gaat werken. Terwijl het je eerder tegenwerkte. 

‘Probeer niet dat alles gebeurt zoals je zou willen, maar wens liever dat alles gebeurt zoals het werkelijk zal gebeuren – dan stroomt je leven goed. – Epictetus.

Werkelijke overgave betekent niet dat je je passief schikt in elke situatie waarin jij je belandt. Het betekent ook niet dat je geen plannen meer maakt, of geen positieve actie onderneemt. Overgave is de eenvoudige, maar tegelijk diepe wijsheid van meebewegen in plaats van verzetten tegen de stroom van het leven. De enige plek waar je de stroom van het leven kunt ervaren is het nu. Dus overgave betekent dat je het huidige moment onvoorwaardelijk en zonder voorbehoud accepteert. Het houdt in dat jij je innerlijk verzet tegen wat is laat varen. Innerlijk verzet staat namelijk gelijk aan het zeggen van nee tegen de realiteit: er is een kloof tussen wat is, en wat je verwacht/hoopt. Aanvaarding van wat is bevrijd je onmiddellijk van de identificatie met je verstand en brengt je weer in contact met het zijn. Dat is de kracht van het nu.

In veel gevallen heeft deze les overeenkomsten met de stoïcijnse spreuk: ‘amor fati’: heb je lot lief. Wil je meer relevante stoïcijnse levenslessen leren? Lees dan hier verder 

Het beoefenen van mindfulness kan behulpzaam zijn in het trainen van je aandachtspanne naar het hier en nu; door gedachten en emoties die op dat moment binnen komen te aanvaarden zonder daar iets mee te hoeven doen op dat moment. Wil jij je graag verdiepen in Mindfulness? Dan verwijs ik je graag door naar hier.

Inzicht 3: Innerlijke rust: ‘Observeer je ego en verstand zonder oordeel en identificatie’

Tolle legt uit dat veel van onze problemen voortkomen uit identificatie met het ego en onze gedachten. Het ego creëert een valse identiteit gebaseerd op het verleden en de toekomst, wat leidt tot angst, zorgen en lijden. Je verstand is een hulpmiddel: 80% van wat we denken herhaalt zich en is nutteloos. Regelmatig worden we verslaafd aan denken. Het geeft een vals gevoel van plezier. Je identificeert je met het denken; wat betekent dat je je zelfgevoel ontleent aan de inhoud en activiteit van je verstand. 

Een belangrijk onderdeel van Tolle’s leer is het vermogen om gedachten te observeren zonder erdoor meegesleept te worden. Door afstand te nemen van onze gedachten en ze te beschouwen als voorbijgaande verschijnselen (zie het als wolken in de lucht), kunnen we innerlijke rust en helderheid bereiken. Dat op zijn beurt weer bijdraagt aan een bewuster en gelukkiger leven. Door de werking van het verstand te waarnemen (gedachte toelaten, observeren) stap je uit je eigen reactiepatronen en kun je het huidige moment in zijn waarde laten. Tolle: ‘Als je het basisprincipe begrijpt van het aanwezig zijn als toeschouwer van wat erbinnen in je gebeurt, en je begrijpt het door het te ervaren, heb jet het krachtigste hulpmiddel voor persoonlijke verandering tot je beschikking gekregen’

De meest voorkomende identificaties van het ego zijn die met het bezit: Het werk dat je doet, social status en erkenning, kennis en opleiding, uiterlijke verschijning, speciale capaciteiten, relaties, geschiedenis van jezelf en van je familie, geloof en vaak ook politieke, nationalistische, raciale, en religieuze en andere collectieve identificaties. Maar je bent niets van dat alles. Al deze dingen moet je vroeg of laat loslaten. 

Identificatie met het verstand zorgt er volgens Tolle voor dat je in de val van tijd zit: de dwang om vrijwel helemaal te leven vanuit herinnering en verwachting. Dat zorgt voor een gebrek aan bereidheid het huidige moment te waarderen, te erkennen, en het er te laten zijn. Deze dwanggedachte komt bij je op omdat het verleden je een identiteit geeft en de toekomst de belofte van verlossing of bevrediging in wat voor vorm ook inhoudt.

Zolang je je met je verstand identificeert, heb je een aan de buitenwereld ontleend zelfgevoel. Dat wil zeggen dat het gevoel wie je bent, gebaseerd is op dingen die daar in wezen niets mee te maken hebben: je maatschappelijke rol, bezittingen, uiterlijk, successen en mislukkingen, geloofsopvattingen, enzovoort. Dit onware zelf, het ego, voelt zich kwetsbaar, onzeker en is altijd op zoek naar iets nieuws waarmee het zich kan identificeren om het gevoel te krijgen dat het bestaat. 

Zodra je stopt ophoudt met oordelen door te aanvaarden wat is, ben je bevrijdt van het verstand. Je hebt ruimte gemaakt voor liefde, vreugde en voor vrede. De beste katalysator voor je eigen relaties/ verandering in je relatie is volkomen aanvaarding van je partner, zonder hem of haar te hoeven beoordelen of te veranderen. Daardoor ga je onmiddellijk aan het ego voorbij. Er zijn geen slachtoffers en daders meer, geen aanklagers en beschuldigden. 

Hoe meer je je met je verstand identificeert, hoe meer je lijdt. Hoe meer je het nu kunt omarmen en aanvaarden, des te meer je vrij bent van pijn en lijden en vrij van het op het ego gerichte verstand. 

https://www.youtube.com/watch?v=2uXm65gtyAA 

Inzicht 4: Stress & druk bezig zijn met arriveren: naar welke eindbestemming?

Heb je last van stress? Heb je het zo druk met arriveren in de toekomst dat het nu gereduceerd is tot een middel om er te komen? Stress wordt veroorzaak doordat je ‘hier’ bent maar ‘daar’ wilt zijn; of doordat je in het heden bent terwijl je in de toekomst wilt zijn. Het is een gespletenheid die je innerlijk verscheurt. ‘Op een dag ben ik er’ is een veelgehoorde uitspraak, maar naar welke eindbestemming? Als je doel zo veel van je aandacht vraagt waardoor je van het huidige moment een middel maakt om het doel te bereiken. Verspeel je dan niet de vreugde van wat je doet? Wacht je dan om écht met het leven te beginnen? 

”Hoe lang ga je wachten voordat je het beste met jezelf voor hebt “– Epictetus

Als je zo’n denkpatroon ontwikkelt, maakt het niet uit wat je bereikt of verwerft. Dan is het heden nooit goed genoeg. De toekomst lijkt altijd groener, en in de toekomst is er weer iets anders dat ‘ontbreekt’. Het is een volmaakt recept voor permanente ontevredenheid en onvoldaanheid, vind je ook niet? Dit is dé schaarste-mindset; denken in te korten. Gelukkig zijn er simpele acties om bewuster te worden van dit fenomeen dat je bezighoudt. Ik heb hier eerder over geschreven. 

Inzicht 5: Aanvaard het verleden en kies voor het leven: amor fati.

Onderdeel van het leven is dat bepaalde zaken niet verlopen zoals jij ze graag had willen zien. Er zijn altijd (ongewenste) tegenslagen, ziektes en/of andere uitdagingen die op je pad komen. De vraag is: kan jij deze momenten aanvaarden, accepteren en een plek geven? Waardoor er ruimte ontstaat om weer te ademen én te leven. Door blijvend weerstand te bieden aan wat er in het verleden wel of juist niet is gebeurd, verzet je je tegen wat er op dit moment wél is, al is het klein. Tolle wil je helpen bevrijden van je negatieve emoties. Je huidige levenssituatie is vaak een gevolg van dingen die in het verleden zijn gebeurd; maar die nog niet voldoende zijn verwerkt. Hoop kan je overeind houden, maar zorgt er ook voor dat je aandacht gevestigd blijft op de toekomst. Door die aandacht dusdanig te fixen blijf je het nu ontkennen; en blijf je ongelukkig. Want het nu is niet zoals je wilt dat het is.

Volgens Tolle zijn er geen problemen, alleen situaties. Die situaties moet je aanpakken, of laten zijn zoals ze zijn als onderdeel van het huidige moment. Een van zijn befaamde uitspraken: ‘vestig je aandacht op het nu en vertel me dan wat voor probleem je op dit moment hebt’. Kan het echt zo makkelijk zijn? Ik geloof van wel. 

Het zijn niet de omstandigheden die ons ongelukkig maken, maar onze reacties op die omstandigheden. 

Denk maar eens na: 2 personen zijn tegelijkertijd een week ziek. De een benadert het krampachtig en stressvol: ‘Dit kan niet’.. ‘ik moet nog zoveel doen.’ ‘Wat een klote pech’.

De ander: ‘Hoewel de timing niet goed is, krijgt mijn lichaam nu eindelijk voldoende rust’ en: ‘ik geef mijn lichaam de tijd om even goed te herstellen’. Twee totaal verschillende perspectieven. Ook in de woorden van Viktor Frankl: ”de mens maakt altijd een actieve keuze in zijn benadering van het leven, ongeacht de omstandigheden’‘. Neem je een proactieve levenshouding aan, of onderga je bepaalde zaken reactief? Dat betekent niet dat het gemakkelijke keuzes zijn, maar de keuze is er altijd. Jij maakt die keuze. Hoewel er weinig controle is in het leven, bepaal jij wel je eigen regie en verantwoordelijkheid als het gaat om de reactie en houding die jij hanteert ten opzichte van de stroming van het leven. 

In de woorden van Tolle: Als je een probleem schept, schep je pijn. Je hoeft alleen maar een eenvoudige keuze te maken, een eenvoudige beslissing te nemen: wat er ook gebeurt, ik creëer geen pijn meer voor mijzelf. Ik schep geen problemen meer. Je maakt die keuze niet voordat je het lijden echt zat bent, tot je er werkelijk schoon genoeg van hebt. Als je geen pijn creëert voor jezelf, creëer je ook geen pijn voor andere mensen. 

Eckhart Tolle inzichten uit de kracht van het nu: alles op een rijtje.

    • Maak van het nu het belangrijkste aandachtspunt van je leven.
    • Besef dat het huidige moment alles is wat je ooit zult hebben.
    • Focus je aandacht op dingen die er wél zijn in jouw unieke leven, i.p.v te fixeren op wat er ontbreekt.
    • Een vraag voor als je regelmatig begint te piekeren: ‘Wat is het probleem nu?’ 
    • Jij bent verantwoordelijk voor jouw eigen houding, reacties en gedragingen ten opzichte van de omstandigheden. Welke reactie is helpend voor jou? Hoe zou jij graag met bepaalde situaties om willen gaan? Focus je aandacht op wat je wilt
    • Accepteer en aanvaard de realiteit zoals die is. Bouw vanuit die acceptatie en liefdevolle zelfomarming aan jezelf; zonder afhankelijk te worden van hetgeen wat je nastreeft om je goed/waardevol te voelen als mens.
    • Omarm de kracht van het nu

Ik raad je zeker aan om zijn boek te lezen als je dit interessant vindt. 

Dit vind je misschien ook interessant.