3 Lessen van Shaolin Meester Shi Heng Yi.

by Lars

Een aantal dagen geleden stuitte ik op een interview van Shaolin Meester Shi Heng Yi, de leidende rector van de Shaolin-Tempel in Duitsland, een boeddhistisch klooster. Shi Heng Yi behoort tot de 35e generatie Shaolin-meesters en is de belangrijkste leraar van de Shaolin-tempel in Europa. Al meer dan 30 jaar bestudeert en beoefent Yi de interactie tussen lichaam en geest. Zijn kracht is het vermogen om deze kennis soepel te combineren met fysieke oefeningen en het beoefenen van Kung Fu en Qi Gong. Zijn missie is om de Shaolin-traditie aan andere door te geven. Als gevolg van deze missie is er sinds een aantal jaren enorm veel kennis over deze levensfilosofie te vinden op het internet. Er is zelfs een onlineprogramma te verkrijgen als ‘normale burger’ waarin je in een periode van 12 maanden toewerkt richting volledig zelfmeesterschap, waarin zaken als; zelfbeheersing, zelfkennis en innerlijke wijsheid en zelfsturing aan bod komen. 

Ik moet eerlijk bekennen dat ik sinds het beluisteren van een van zijn interviews als een magneet werd aangetrokken richting andere fragmenten van hem. Hieronder ga ik in op drie lessen die ik sindsdien heb mogen leren van deze inspirerende Shaolin Meester.

Les 1: ‘’De waarheid bevrijd je”

Yi’s mantra “The truth sets you free” omarmt de bevrijdende kracht van het uiten van de waarheid op zowel persoonlijk als filosofisch niveau. Voor hem betekent het uiten van de waarheid dat je eerlijk bent in de woorden die je spreekt, de daden die je doet, en de intenties die je voor jezelf zet. Het gaat hierbij niet alleen om het vermijden van leugens, maar ook om het actief zoeken naar de waarheid als een pad naar zelfrealisatie. Het nastreven van de waarheid is volgens hem een cruciaal pad naar innerlijke bevrijding en vrede.

Door als mens de waarheid te leren uiten en omarmen werk je aan de meeste pure en authentieke versie van jezelf. Dat geeft kracht, kan je bevrijden uit de dagelijkse leugens die je (wellicht) vertelt, en vergroot zelfrespect.

Ook Jordan Peterson, een Canadese klinisch psycholoog en hoogleraar psychologie, benadrukt het belang van het uitspreken en uiten van de waarheid als een fundamenteel aspect van een deugdzaam bestaan. In zijn boek: ‘12 rules for life’ geeft hij aan dat het spreken van de waarheid eerlijkheid vereist tegenover jezelf. Het consistent vasthouden aan het uiten van de waarheid draagt volgens hem bij aan een vergroot gevoel van zelfrespect en integriteit. Daarnaast vormt het een sterke basis voor het opbouwen van betrouwbare relaties. Want als mensen weten dat je de waarheid spreekt, kunnen ze op je vertrouwen. 

Het aangaan van dit concept van de waarheid is een mooi middel tot persoonlijke groei. Hoe beter jij in staat bent om de waarheid te onderscheidden van je eigen illusies, hoe beter jij fouten kunt erkennen en daarvan kan leren; dat bijdraagt aan zelfverbetering en ontwikkeling.

Advies: Wees eerlijk tegenover jezelf en onderzoek in hoeverre jij de dingen zegt die jij écht wilt zeggen, vanuit de authentieke jij, zonder de (verborgen) intentie om indruk te maken op andere. 

Dit principe is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoewel het makkelijk is om te zeggen: ‘dat doe ik al’, daag ik je uit om eens werkelijk een aantal dagen je gedachte te observeren en alleen de waarheid uit te spreken: datgene wat werkelijk zo is en waar jij écht in gelooft. Dan kom je er achter hoeveel kleine leugens je op dagelijkse basis vertelt. hier spreekt een ervaringsdeskundige ;).

Les 2: ”Forceer niets, laat het toe”

In het leven ben je op energetisch niveau regelmatig aan het duwen/trekken richting iets. Vaak probeer je zaken naar je toe te trekken waar je héél graag meer van wilt ontvangen, en duw je zaken weg die je absoluut niet wilt ervaren. De hoeveelheid energie waarmee je iets (wat je graag wilt) naar je toe probeert te halen, staat gelijk aan dezelfde hoeveelheid energie waarin dit vervolgens van je af beweegt, aldus Yi. Dit principe is te vergelijken met het onder water proberen te houden van een strandbal: Hoe harder je hem naar beneden duwt, en probeert daar te houden, hoe krachtiger en met meer energie deze uiteindelijk naar boven komt en wilt drijven/stoten. Een eenvoudig metafoor dat toepasbaar is bij een hoop vergelijkbare situaties. Het leven in deze staat zal niet zorgen voor innerlijke rust en genoegdoening.

Klinkt dat herkenbaar? Dat je bijvoorbeeld vecht tegen negatieve overheersende gedachte in je hoofd, situaties die je anders zou willen zien, of simpelweg hoe het verloop van de dag wéér niet gaat zoals je zou willen. Je baalt, bent gefrustreerd, en in die worsteling besluit jij jezelf ook nog eens stevig op de kop te geven. Maar helpt dat? Hoezeer je hoopt dat het vechten (push) je de ‘verlossing’ brengt: het zorgt uiteindelijk voor nog meer negatievere gevoelens. Het doel wat je voor ogen hebt reikt verder weg en dat frustreert je weer. Een eindeloze vicieuze cirkel. Dat is het principe van push/pull.

Een andere benadering om op constructieve manier te leren omgaan met vervelende gevoelens is het omarmen van de realiteit. Het omarmen van de realiteit, zonder drang om de huidige uitkomsten direct te beïnvloeden, is een superkracht.  Wat maakt dat je de gevoelens van tegenslag en negatieve gevoelens kunt beperken in zijn kracht (er laten zijn, ipv wegduwen) en niet hoeft te verergeren door een remedie voor te hebben in de vorm van weerstand. Acceptatie, loslaten, vergeven en er laten zijn. 

Advies: Mocht er komende tijd iets buiten je controle om gebeuren dat je niet aanstaat. Bekijk dan eens wat je vervolgens gefrustreerd maakt: de situatie, of de behoefte om het gelijk te willen oplossen. En kijk naar het effect van je eigen weerstand tegen de huidige situatie. 

‘Les 3: ”Observeer zonder oordeel: Alles begint met observeren”.

Volgens Yi zijn wij in het leven vaak onze eigen grootste vijand. We creëren twijfels, beperkende overtuigingen en zelfsaboterende gedragingen die onze groei en geluk ondermijnen. We zien het, zijn ons ervan bewust, en toch laten wij het gebeuren. Soms kan het voelen alsof het leven in cirkels verloopt. We laten angsten en onzekerheden ons weerhouden van kansen, zijn enorm zelfkritisch, en hebben regelmatig een gebrek aan waardering voor onszelf. 

Als jij jouw oorzaken van het lijden durft aan te kijken en tegelijkertijd in staat bent om daaraan te werken is er een stap gezet. Iets wat daarin kan helpen is het vermogen om op afstand naar jezelf te kijken: Observeren zonder oordeel. Door het tonen van meer compassie richting jezelf leer je om de vijandelijke houding ten opzichte van jezelf, om te buigen naar een meer vriendelijke. 

Het is een ware kracht om jezelf te kunnen observeren zonder oordeel. Vanuit een ‘helikopter-view’ jezelf los te maken en van een afstand te kijken naar jezelf, en daar vruchtbare lessen uit te plukken. Zonder het verhaal mooier te maken dan het is: gewoon zoals het is (De waarheid zet je vrij, weet je nog?). Het herkennen van onze gedachtes, overtuigingen, patronen en de dagelijkse invloed daarvan is daarin een grote stap. Het werkt enorm bevrijdend om naar jezelf te kunnen kijken vanuit de waarheid, zonder de stricte, zelf oordelende, zelfvernietigende mechanisme van het oordelen. Tijdens het nauwkeurig observeren van jezelf, zonder oordeel, leer jij je eigen gedragingen, dagelijkse acties, sterke punten en zwakheden beter begrijpen. Dat is de sleutel naar verandering.

Op deze manier wordt het zelfs leuk om jezelf te analyseren en beter te leren begrijpen. Want je streeft naar verbetering, niet naar zelfveroordeling. Welke patronen blijf jij herhalen? Welke dagelijkse woorden herhaal je tegen jezelf? Welke overtuigingen over jezelf hou jij in stand? Welke frustraties en/of zorgen hou jij vast? Wat is er nodig voor jou om te groeien als mens? (vaak zit dat op de plek waar je het minst wilt kijken). Of deze sterke vraag van Jordan Peterson: Wat is 1 ding wat je kunt en wilt veranderen, waarvan jij weet dat het je leven beter zal maken? Zou het leven niet fantastisch zijn als je hier allemaal eerlijk antwoord op kunt geven, ook als je antwoord je niet aanstaat, zonder oordeel?

Advies: Neem komende periode eens de tijd om je huidige gedachtes, overtuigingen, patronen en dagelijkse gewoonte te observeren. Vraag jezelf af of deze helpend zijn en je gelukkig maken. Zo niet: kijk wat je daar tegenover kunt zetten, wat je mogelijkerwijs wél zou helpen. Wat je aandacht geeft groeit. Verander wat je aandacht geeft, en je groeit een andere kant op. 

Lessen samengevat:

Groeien als mens vraagt om consistentie, geduld en een diep verlangen om de beste versie van jezelf te worden. Durf jezelf ter expressie te brengen vanuit jouw waarheid. Vind de moed om tegenslagen toe te laten, zonder de dwang om deze direct te moeten veranderen. Leer te observeren zonder oordeel, zodat je heel overzichtelijk leert inzien of iets helpend is of niet. En dat alles als vriend zijnde van jezelf.

Dit vind je misschien ook interessant.